top of page

Предизвикателствата в съвременния свят често остават нерешени, защото хората смятат, че те са прекалено големи и не е по силите им да ги решат. В „Бестимекс” вярваме, че големите промени започват от една малка стъпка – промяната в човешкото мислене. Именно затова, нашата програма за корпоративна социална отговорност е ориентирана към проекти, създаващи предпоставки за положителна промяна в мисленето и начина на живот в българското общество – младежи израстнали или настанени към момента в социални институции, бежанци, хора със зависимости, подпомагане на млади таланти, иновации и др.

Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”, гр. Чепеларе

 

Със своя успешен дебют в Shell Eco-marathon Европа 2013 младият гимназиален отбор от Родопите доказа, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Изминавайки 155,57 км с 1 кВтч енергия, техният прототип, задвижван с електрическа батерия и солар, се класира на 24-то място от общо 36 отбора в тази категория. Успешното им участие продължи и през 2014 г.
През 2015 г. отборът се класира на 31-во място в своята категория, като измина 132 км с 1 кВтч енергия и така подобри с 30% своето най-добро представяне на състезанието.

През 2016 г. отборът се класира на 25-во място в своята категория, като измина 178 км с 1 кВтч енергия и така подобри с 35% своето най-добро представяне на състезанието. Категорията „прототипи“ с електрическа батерия е една от най-конкурентните категории на състезанието.

През 2017 г. отборът се класира на 22-во място в своята категория, като измина 252 км с 1 кВтч енергия и така подобри с 40% своето най-добро представяне на състезанието.

Категорията „прототипи“ с електрическа батерия е една от най-конкурентните категории на състезанието над 50 отбора участват в тази категория.

Материалите за кокпита на електромобила са предоставени от Бестимекс ООД.

Пред отбора са само следните страни: Италия, Франция, Германия, Австрия, Холандия. Зад нас останаха страни като Турция, Русия, Полша, Сърбия и много други.

Отборът представя единствената професионална гимназия от България участваща в това състезание.

БЕСТИМЕКС” Е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР НА „ФУТБОЛЕН КЛУБ ТАНГ РА” 

„Футболен клуб Танг Ра” е продължение на проекта „Отбор на надеждата”. От сезон 2013/2014 г. той се състезава в столичното първенство по футзал, а в състава му са много от участниците на световните първенства за бездомни хора през последните две години.
„ФК Танг Ра” дава възможност на играчите да се състезават и социалната работа с тях да не прекъсва. Във футзалния отбор бяха интегрирани и бежанци от африкански произход от пет различни държави – Република Мали, Камерун, Кот Д’Ивоар, Гвинея и Гана. Старши-треньор на отбора е Методи Здравков, който води „Отбор на надеждата” на предходните две световни първенства за бездомни хора и попадна в Топ 10 на най-добрите треньори в България през 2012 г.

„БЕСТИМЕКС” Е ОСНОВЕН СПОНСОР НА „ОТБОР НА НАДЕЖДАТА” 

България стана редовен участник на световните първенства по футбал за бездомни хора, след като „Спортс Мениджмънт България” ЕООД стана официален партньор на фондацията Homeless World Cup за територията на страната. Създаденият от компанията „Отбор на надеждата” до момента е участвал в два Мондиала за хора в неравностойно положение – в Мексико Сити през 2011 г. и Познан (Полша) през 2012 г. В първия шампионат българският тим завърши четиринадесети от 43 участващи състава, а на втория – седемнадесети от 46 отбора. Основната цел е социалната интеграция на хора израснали в институции. Резултатите от проекта са поразителни – над 75 процента от бенефициентите му променят живота си към по-добро. Те намират работа, съумяват да я задържат и напускат социалните институции, продължавайки оразованието си.
Мондиалът за бездомни хора се проведе в Сантяго (Чили) през ноември 2014 година.

„БЕСТИМЕКС” Е ПАРТНЬОР НА СДРУЖЕНИЕ „РЕТО-БЪЛГАРИЯ”

 

Сдружение „Рето- България” е регистрирано през 2000 г., като основната му цел е подпомагане физическата и социална интеграция чрез оказване на безвъзмездна помощ на лица в неравностойно положение, предимно токсикомани и наркомани, според индивидуалната нужда на лицето. Всички членове са доброволци и предимно бивши наркозависими. Те са намерили изход и сега доколкото им е възможно се опитват да покажат и на други като тях, че има надежда.
В България всичко започва преди десетина години с цел подпомагане на зависимите младежи и семействата им. „Рето-България” намират сграда близо до София, нанасят се там и започват да се срещат ежедневно с многото младежи търсещи решение на проблема. Нуждаещите се са толкова много, че през 2002 г. се открива още една къща в Пловдив, а година по-късно друга в Бургас. Към момента „Рето” работи в повече от 25 държави в цял свят, като в България има около 150 момчета, 25 момичета и 2 семейства.

БЕСТИМЕКС–ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР НА НАЦИОНАЛИТЕ ПО СТРИЙТ ФУТБОЛ

 

Нашата компания подкрепи националните отбори на България по стрийт футбол – мъже и жени, за пътуването им до град Прора в Германия, където се проведе първото европейско първенство в този спорт. В надпреварата взеха участие 21 мъжки и 15 дамски отбора. Българските състави се представиха отлично на шампионата, след като мъжете взеха бронзовите медали, а дамите получиха престижния приз за феърплей. Българките бяха единственият тим в турнира, който не извърши нито едно нарушение.

Мъжкият тим беше изграден от играчи на футзалния клуб „Танг Ра”, докато дамите бяха от студентския футзал отбор на УНСС. И двата състава бяха водени от младия специалист Кирил Кюлев, който преди две години стана европейски шампион с дамския „Отбор на надеждата” в Мюнхен (Германия).

Българските отбори не допуснаха нито една загуба в груповата фаза на състезанието. Мъжете победиха втория отбор на Германия (8:1), Унгария (3:2), Франция (3:1) и Уелс (3:0) и направиха две равенства с Литва (2:2) и Белгия (2:2). Въпреки първото място в групата, жребият изправи България срещу силния тим на Испания. Двубоят завърши 1:1 в редовното време и продължението. Българите обаче спечелиха след изпълнение на дузпи с общ резултат 4:3. В полуфиналите националите срещнаха състава на Унгария, който победиха в групите, но този път не успяха да влязат веднага в мача и загубиха с 0:2. В двубоя за третото място България надигра отново Франция с 3:1. Европейски шампион стана тимът на Латвия, който надигра Унгария с гол в продължението.

Дамският отбор на България спечели безапелационно и четирите си мача в групата срещу съставите на Уелс (5:1), Унгария (3:1), Франция (6:0) и Белгия (4:0). В четвъртфиналите българките срещнаха тима на Англия и загубиха с 0:2, въпреки че два дни по-рано надиграха съперника си в приятелски мач. Впоследствие англичанките се класираха за финала, където загубиха от тима на Косово.

bottom of page