top of page
Chemistry-Assignment
img_metal_polishing_plate_large
orange anodized fuel fitting
3_Surtek-650
Chemistry-
250px-Motorcycle_Reflections_bw_edit
anodizing

DRX Rust remover

ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА РЪЖДА

new.png

На пазара има различни препарати за борба с корозията, която е най-големият враг на черните метали. Повечето от тях действат, като се свързват с ръждата и образуват фосфатно покритие, което има различна трайност, в зависимост от качеството на продукта и условията на експлоатация.
DRX Rust remover, разработен и произведен в САЩ, действа по друг начин – изчиства напълно ръждата от детайла, който след това се защитава от повторна корозия с конвенционални средства (грунд и боя). Необходимо е веднага след изсушаването, да се нанесе защитно покритие. За временна защита може да се използва DRX Flash Guard. Препаратът забавя процесът на корозия с до 20-30 дни. 
Ефектът е съпоставим с този след бластиране с пясъкоструйка,  като при това металът не се наранява или деформира.
Действието на препарата се състои в бързо разтваряне на  окисите (в рамките на минути) и отделянето им от повърхността на метала. Бързодействието е в силна зависимост от плътността и дебелината на окисния слой (от 2-3 минути до 15 минути) . След разтварянето на ръждата, следва интензивно изплакване на детайла с водоструйка или друг източник на вода с високо налягане. След измиване металът се изсушава (най добре с кърпа и пистолет за горещ въздух). За предотвратяване  на последваща корозия се нанася защитно покритие в зависимост от естеството на детайла или DRX Flash Guard за намаляване въздействието на околната среда до момента на нанасяне на покритието.

Направихме тестове, върху засегнати от корозия автомобилни части от различен вид – ламарина и масивен детайл. 
За тест върху  ламарина, беше използван умерено корозирал, без пробиви метален подкалник, а за плътен метал, силно корозирал пропорционален клапан (кантар) от автомобилна спирачна система.
И при двата детайла, препаратът е нанесен с четка, а измиването с водоструйка.
Върху ламарината се забелязва задоволителен ефект, там, където няма следи от някакво лаково покритие. 
За да работи ефективно DRX, трябва да се премахнат остатъците от боя или друго покритие, тъй като препаратът е инертен към боя, пластмаси, силикон, гума , мазнини и т.н.

При масивния елемент, ефектът беше повече от добър. Както се вижда от снимката, детайлът беше силно засегнат от корозия. 
Втората снимка е след третирането с DRX Rust remover.
 
И в двата случая процесът силно се ускорява и се икономисва от препарата, ако след нанасянето му, детайлът се търка с телена четка или шкурка.
От особена важност е по повърхността да няма омасляване или следи от боя, тъй като масленият слой пречи на продукта да проникне в ръждата.
При дебел слой ръжда се налага повторна експозиция, ако той не се отстрани механично, преди нанасянето на препарата.

Накратко – DRX Rust remover е изключително добър продукт, особено при третиране на масивни детайли със сложна форма, където шлайфането е невъзможно или трудно.

kantar_rust.jpg
kantar.jpg
pod.jpg
bottom of page