top of page
Search

Каменен фурнир Slate-Lite

Updated: Dec 2, 2020


Kаменният фурнир се изработва от истински камък, но е лек и гъвкав листов

материал. Листите с дебелина 1,5мм, придават визия и усещане за плътна каменна плоча. Благодарение на специална технология, от един масивен каменен блок, могат да бъдат произведени много на брой тънки каменни плочи. Теглото е само 1.5 кг за м², което чувствително намалява транспортните разходи, сравнено с транспортиране на масивни каменни блокове. Допълнително спомага за намаляване на масовото разрушаване на природните ресурси. При производството, поддържащия слой от смола и стъкломат се нанася в течен вариант върху блока и тънкия слой от камък се изрязва ръчно. Всички използвани при производството му химически компоненти, са безопасни за здравето и отговарят на най-високите стандарти.

Каменният фурнир е гъвкав и универсален продукт с много възможни и разнообразни приложения. Съчетани са положителните качества на естествения камък и фибростъклото. Материалът е лек, удобен за транспортиране, тънък и изключително гъвкав, което позволява прилагането му в различни области, като вътрешни и външни стенни покрития, подови настилки, облицивки за баня и кухня, мебели, както и фасадна облицовка. Благодарение на основата, Slate-Lite е несравнимо по-нечуплив от каменните плочи. Също така е устойчив на атмосферни условия и влага.

Панелите лесно се режат със стандартни инструменти, като в тях могат да се пробиват отвори, за кабели, тръби, куки, рафтове за баня или кухня. Гъвкавостта на панела може да бъде допълнително увеличена чрез прилагане на топлина, което позволява фурнирът да се огъва около остри ръбове, кръгли предмети или неравни повърхности. С високото си качество и изискан външен вид, Slate-Lite е особено популярен при стилизирането на магазини, за барове, ресторанти и подобни търговски площи.

Особено ефектни са осветителните тела, облицовани с каменен фурнир.

Подготовка: Всички листове Slate-Lite трябва да се разстилят върху равна повърхност, за да се провери растерът на материала и да може да се сортира, за да се получи ефектно разпределение.


Залепване:

Препоръчително е да носите гумени ръкавици, докато работите със Slate-Lite. За добра адхезия към повърхността, лепилото се нанася върху задната страна на материала или на повърхността, върху която трябва да бъде залепен.

Листът се полага в необходимото положение и леко и равномерно се притиска към повърхността. За да постигане на най-добрия резултат, се използва нивелир и се работи от долния край нагоре или за подови настилки от едната към другата стена. Използва се гребенеста шпакла.

Ако лепилото е излязло между две плочи, се използва Slate-Lite Special Cleaner, за почистване. След 48 часа материалът може да се натоварва напълно.


Рязане и пробиване:

Материалът може да се реже и пробива със стандартни дървообработващи инструменти. При рязане на големи количества материал е препоръчително да се използват твърдосплавни инструменти.


Почистване на остатъци от лепило:

Ако от лицевата страна на листовете попадне лепило, може внимателно да се отстрани със специалния почистващ препарат Slate-Lite. По този начин могат да бъдат премахнати почти всички видове лепила.


Защита на повърхността:

За защита повърхността на естествения камък се нанеся импрегнатор с гъбест валяк на много тънък слой. Оставя се материалът да изсъхне за около 30 минути и след това се избърсва, за да се гарантира, че няма зацапване на повърхността. Това може да се направи преди и след прилагането.


Оформяне на ъгли:

За облепване на ъгли, листовете трябва да бъдат изрязани в правилната форма. След това и двете части трябва да бъдат положени заедно от ръб до ръб и да бъдат фиксирани с хартиена лепенка, върху цялата конструкция, за да се осигури натиск, осигуряващ добро прилепване по ръба.

След нанасяне на материала върху необходимото място, лепилото трябва да има време да се втвърди. След като лепилото се втвърди, лентата се премахва и леко се шлайфа по ръба с фина шкурка.


Свързване:

В случай на свързване без фуги, лепилото може да излезе от фугата. За да се защити листът, ръбовете отпред трябва да бъдат покрити с хартиена лента преди нанасяне на лепилото.

Ако изтекат по-големи количества лепило, те могат да бъдат внимателно почистени със специалния почистващ препарат Slate-Lite. Ако все още има лепило, се нанася внимателно от цветовите пигменти на Slate-Lite Reparing Kit с четка или пулвелизиране.



3,666 views0 comments

Recent Posts

See All
Business_Blog.jpg
bottom of page