top of page
Search

Прозрачна епоксидна смола

Updated: May 13, 2022

Прозрачната епоксидна смола за леене е много популярна за артистични изпълнения като заливане на предмети, сувенири, мебели и др. Смолата е кристално прозрачна. Може да бъде оцветена, за да има лек оттенък, но остава прозрачна. Използват се само пигменти, специално разработени за целта.

Смолата се отлива в предварително направена форма, в която могат да се поставят различни предмети, които остават в нея. Течността се втвърдява за определен период от време, в зависимост от вида на използваната смола. След като се втвърди, готовото изделие се изважда от матрицата. Крайният резултат е твърда здрава пластмаса, в която добре се виждат залетите предмети.

Материалът е двукомпонентен. В комплекта има две течности, едната е смола, а другата е втвърдител, който служи за втвърдяване след смесване.

Смолите са различни видове, като се различават по състав, отворено време за работа, време на втвърдяване, вискозитет, мирис, твърдост, приложимост към конкретния проект и разбира се цена, спрямо горе изброените параметри.

Матриците за отливки могат да се изработят от най-различни материали, като силикон, полиетилен, дърво, метал, PVC и пластмаса и др. Някои смоли се втвърдяват за по-малко от час, други могат да се втвърдят само за 10 минути. Това позволява висока производителност при сериино производство.

При леене смолата се нанася чрез изливане в матрицата. Гравитацията кара течността да се стече до дъното на матрицата и запълва формата от дъното до върха. След втвърдяването, матрицата се отделя, като преди това е била обработена с отделител.

Смола може да се използва за производство на различни артикули, реплики, играчки, мебели, автомобилни реставрации, занаяти, художествени приложения, малки механични части, промишлени прототипи, реквизити, медицински инструменти, дребно производство на бижута, съхранение на артефакти и архитектурни приложения.

Смолите са най-добрите варианти за леене на малки, деликатни или високо детайлни форми.

Подготовката е много важна за добър резултат от леенето. Работната зона трябва да е чиста, да се познават характеристиките на продукта, да се спазват условията за безопасност и инструкциите преди започване на работа. Обикновено лошите резултати са пряк резултат от неправилно смесване на двата компонента.

Също така, смолата трябва да се излее веднага след смесване.

Добра практика е преди заливането да се направи тестово леене на малък обем с неотговорен детайл.

Технологията позволява любителска работа в домашни условия, което дава възможност за неограничено приложение.

Бестимекс предлага прозрачна смола в различни опаковки от склад в София и офисите в страната.26,323 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Business_Blog.jpg
bottom of page