top of page
Search

Избор на покритие за оранжерия

Полиетилен / Стъкло / Поликарбонат

В конструкцията на оранжерията определящо е както конструкцията така и видът на покритието.

Най-често се използват полиетилен, стъкло и/или поликарбонат.

Цена √ , 0 , -

Оранжерията от полиетилен е ниско ценова и най-бърза за изграждане. Технологично тя се различава от остъклените с другите 2 типа материал по овалната си форма.

С това предимствата и приключват, защото полиетиленът е много уязвим на атмосферни условия материал, което го прави нетраен (около макс. 2-3 години).

При стъклото, изискванията към носещата конструкция са несравнимо по-високи, поради фактът, че то е по-тежко от алтернативните материали и изисква конструкцията да отговаря на теглото на материала.

Оранжерия от структурен поликарбонат е по-високо ценова от полиетиленова и на равнището на стъклената.

Оранжериите от поликарбонат се изработват по-бързо и лесно в сравнение с тези от стъкло, като при тях е необходима по лека носеща конструкция. Материалът е несравнимо по-лек от стъклото.

Светлопропускливост - , √ , 0

Полиетиленът има сериозни недостатъци, относно светлопропускливост, което е много важно за растенията. Стъклото е с най-добри качества и дълготрайност в този аспект, поради свойството му практически да не старее в годините за използване.

Поликарбонатът ограничава UV лъчите, което е важно при някои растения.

Топлоизолация - , - , √

Топлоизолационните свойства на полиетилен и стъкло в нашите климатични условия са компромисни, поради наличие на сравнително дълъг зимен сезон, което се отразява на добива от растенията. Най-вече в участъците около стените на оранжерията.

Топлопроводните характеристики на полиетилен и стъкло, не са на висота, което трябва да се вземе предвид, най-вече при отопляемо съоръжение.

При поликарбоната има по-малко топлинни загуби. При отопляема оранжерия енергоспестяването е до 40%, спрямо с оранжериите от стъкло и полиетилен, спрямо избора на дебелина плоскости.

Механична издържливост - , - , √

В сравнение е другите два материала поликарбонатът е нечуплив. Издръжливостта на градушки и други механични въздействия, при екстремни условия води до нараняване, но оставайки като покривен материал, спомага за запазване на продукцията и всички разходи , които са вложени в нея, намалявайки щетите до минимум.

Дълготрайност - , √ , √

Важен аргумент е срокът на експлоатация. За трайно съоръжение изборът е между стъкло и поликарбонат.

Стъклото е по-трайно, при положение че не е подложено на механични въздействия, като градушки, вандализъм и др. Парчетата счупено стъкло са много опасни, както относно възможности за нараняване, така и за нарушаване качеството на отглежданите растения или цветя в оранжерията.

ü Заключение - , √ , √

При сериозна инвестиция в изработка и поддръжка на носеща конструкция и липса на механични въздействия, комбинацията между стъклена ( за покрив) и поликарбонатна ( за стени ) оранжерия е по-трайна и с най-добри параметри по отношение светлопропускливост/топлоизолация/цена .

Обикновено срокът на експлоатация на такава оранжерия е около 15 години.





2,451 views0 comments

Recent Posts

See All
Business_Blog.jpg
bottom of page